Ajankohtaiset tiedotteet

<< Palaa

Pasi-Heikki Rannisto, juhlapuhe Tampereen Suomalaisen Klubin Suomi 100 -Itsenäisyyspäivän lounaalla 6.12.2017

Arvoisat 100-vuotiaan itsenäisen Suomen ystävät, arvon leidit, hyvät herrat, arvoisat nuoret ja lapset

Olen Tampereen Suomalaisen Klubin puheenjohtaja Pasi-Heikki Rannisto ja minulla on ilo juhlia kanssanne tänään Suomen satavuotispäivää. Tampereen Suomalaisen Klubin itsenäisyysjuhla on perinne. Klubi on perustettu 1891, ja näin siis jo 126 vuoden ikäinen. Vuosien varrella puheenjohtajilla ja esimiehillä on ollut mahdollisuus käsitellä useita aiheita juhlapuheissaan.

Suomen valtion aloittaessa itsenäisyyden taivaltaan tilanne Suomessa oli haastava. Toisaalta itsenäisyys herätti myös hienoista optimismia. Klubillakin aikanaan epäröitiin, mutta tilaisuuden avautuessa itsenäisyyttä kannatettiin vahvasti. Kokouksia pidettiin tuolloin kahden viikon välein ja kantaa Suomen puolesta otettiin kovin sanoin. Täällä seinällämme olevat Per Evind Svinhufvud ja jäsenemme Juhani Arajärvi olivat keskeisessä roolissa itsenäisyysjulistusta annettaessa. Arajärven jälkeläisiä on aktiivisina jäsenistössämme edelleen.

Tänään päivällä kunnioitimme tamperelaisia sankarivainajia seppelepartioin. Klubimme aloitteesta oli Kalevankankaan sankarihaudalla jokaisen vainajan ikätoveri kunniavartiossa. Näimme 749 upeaa nuorta kunnioittamassa ikätoveriaan. Tilaisuus oli sykähdyttävä, jopa järkyttävä. Klubimme varapuheenjohtajan, kenraali Kalervo Sipin aloitteesta liikkeelle lähtenyt ”Suomi kunnioittaa sankarivainajiaan” -tilaisuus oli osa kansallista Suomi 100 juhlallisuuksien sarjaa ja toistettiin useilla paikkakunnilla Suomessa. Olemme näin voineet jälleen tänään todistaa, että nuoret meidät pelastivat silloin ja nuoret meidät pelastavat tulevaisuudessakin.

Kiitos tilaisuudesta myös yhteistyökumppaneillemme Tampereen kaupungin liikennelaitokselle, Tampereen varuskunnalle ja Tampereen kaupungille.

Nobel-kirjailijamme F.E. Sillanpää rohkaisi meitä aikanaan:

”Älkää ujostelko tunnustaa rakastavanne tätä maata ja pitävänne arvossa sen kansaa. Ne ovat puhtaita ja arvokkaita tunteita eivätkä ne vaadi teitä vihaamaan eikä vieromaan toisten maita ja kansoja”.

Hyvät ystävät

Suomi on tähän mennessä sadan vuoden menestystarina. Äärimmäisestä köyhyydestä, maatalousvaltaisesta ja epätasa-arvoisesta yhteiskunnasta on kuoriutunut yksi maailman johtavia, sivistyneitä ja taloudellisesti menestyneitä valtioita. Olemme pieni, mutta arvostettu kansakunta, emme uhkaa ketään, mutta voimme tarjota monia ideoita ja olla avoimia muulle maailmalle. Tästä osoituksena on useiden kaupunkien ja valtioiden halu onnitella Suomea valaisemalla hienoja kohteita sinivalkoisiksi meidän juhlavuotemme ja itsenäisyyspäivämme kunniaksi.

Suomi tarvitsee lisää ihmisiä ja näyttää siltä, että ihmiset tarvitsevat Suomea. Hyvinvointimme perustuu osaamiselle, työlle ja ahkeruudelle. Iloksemme voimme havaita, että vaikka työ ja sen tekemisen tavat muuttuvat, on nuori polvi jälleen eturintamassa kehittämässä uutta. Koulutukseen ja uusiin innovaatioihin perustuvat uudet yrittäjyyden muodot, startupit, itsensä työllistäminen sekä työn, harrastusten ja kouluttautumisen luonteva lomittaminen on tätä päivää ja myös tulevaisuutta monille. Nuoret ovat tässäkin meitä vanhoja taitavampia.

Tampereella näemme myös perinteisten osaamiseen perustuvien teollisuustyöpaikkojen korvautumisen uusilla innovatiivisilla yrityksillä ja uudenlaisella johtajuudella. Ylipäätään tässä uudessa työn ja myös rakkaan kotikaupunkimme kehityksessä on hienoa olla mukana, vaikka kaivinkoneiden avaamat haavat välillä haittaavatkin päivittäistä eloamme.

Tulevaisuus tehdään yhdessä

Suomi on sopivalla tavalla pieni maa kansakuntien joukossa ja toisaalta Tampere on
suuri Suomessa. Kaupungistuminen on yksi kansainvälisiä kehityskulkuja, jotka toteutuvat kaikkialla. Tampere on hyvä esimerkki tästä. Täällä oli vuonna 1917 noin 46 000 asukasta. Tänään olemme lähes 200 000 asukasta suurempi. Suunnitelmat lähivuosi- kymmeninä tavoittelevat 300 000 asukkaan kaupunkia ja 500 000 asukkaan kaupunkiseutua. Tampere on pääkaupunki-seudun jälkeen keskeisin kasvukeskus koko maassa. Voimme hyvien palveluittemme, laajan koulutustarjonnan ja kauniin luontomme ansiosta jatkossakin houkutella asukkaita tänne.

Kaupungin, asukkaiden, yhdistysten ja yliopistojen yhteistyö synnyttää koko ajan
uusia mahdollisuuksia meille ja yrittäjillemme menestyä. Ylpeänä voin todeta
Tampereen Suomalaisen Klubin olevan yksi yhdistyvän yliopistomme perustaja-
jäsenistä. Uskomme yhdessä kaikkien toimijoiden kanssa, että tiivistyvällä koulutus-
yhteistyöllä syntyy uutta menestystä ja uusia palveluinnovaatioita markkinoille.
Koulutusmahdollisuudet ja taloudellinen toimeliaisuus vahvistavat Pirkanmaata ja
Tamperetta maan vetovoimaisimpana alueena. Joviaalit ihmiset ja rento
suhtautuminen elämään vahvistaa edelleen vetovoimaamme. Tästä on hyvä jatkaa
Suomen seuraavallekin sadalle vuodelle.

Zacharias Topeliuksen sanoin: ”Te etsitte koivua – se merkitsi isänmaatanne. Hyvä: rakastakaa sitä ja tehkää työtä sen puolesta niin kauan kuin elätte! Te etsitte tähteä – se merkitsee iäistä elämää. Hyvä: loistakoon tähti teille koko elämänne ajan”.

Malja Suomelle, Hyvää Suomen satavuotisitsenäisyyspäivää ja siunattua tulevaisuutta kaikille!Julkaistu 08.12.2017