Tapahtumien muistiot

<< Palaa
26

Ruutiukkoveli Kalervo Sipi piti ajatuksia herättävän esitelmän, jossa hän käsitteli Tampereen taisteluiden ohella vapaussotaa laajemminkin sekä esitteli taisteluissa ja vankileireillä surmansa saaneiden lukumääriä. Esitelmän kalvot ovat nähtävissä tästä linkistä.

Esitelmöitsijä totesi, että Suomen senaatti oli 25.1.1918 nimennyt suojeluskunnat hallituksen joukoiksi, joille Mannerheim antoi seuraavana päivänä käskyn riisua venäläiset miehitysjoukot aseista. Tämä merkitsi alkua Suomen vapaussodalle. Toisaalta punakaartin yleisesikunta aloitti 27.1 Helsingissä laillista hallitusta vastaan kapinan, jota maassa olevat venäläiset joukot tukivat.  Näin suomalaiset joutuivat taistelemaan paitsi venäläisiä myös toisiaan vastaan.

Jääkärien pääjoukko saapui Vaasaan 25.2 . He toimivat vapaussodassa joukkojen johtajina ja kouluttajina. Sodan eräs käännekohta oli hallituksen joukkojen kovien taistelujen jälkeen suorittama Tampereen valtaus maalis-huhtikuun vaihteessa 1918. Sota päättyi käytännössä Inon linnakkeen valtaukseen 15.5 ja hallituksen joukot pitivät sodan päätösparaatin Helsingissä 16.5.1918. Suomen ja Neuvosto-Venäjän välillä tehtiin v. 1920 Tarton rauha.

Lopuksi esitelmöitsijä totesi, että kaikki Suomen myöhemmätkin sodat on käyty vapauden ja itsenäisyyden säilyttämiseksi. Näin ollen on perusteltua sanoa, että talvisota oli Suomen toinen vapaussota ja jatkosota kolmas.

 

 

 Esitelmää kuuntelemassa oli lähes 80 ruutiukkoa.

 Teksti: Ilkka Mäntyvaara

 Kuvat: Markku Rauhalahti ja Pentti Väänänen

Kenrm Kalervo Sipi: Sata vuotta sitten - Tampereen taistelut